torsdag 4 februari 2010

Va kostar de att göra fel?

Bob Bailey säger: "Make it worthwhile for the animal to play our silly little games"

En del av en bra artikel jag läste nyss :)

Utveckling av bra belöningar och en grundlig inlärning där hunden inte bara blir helt säker på vad han ska göra, men också verkligen älskar att utföra momenten, är någonting som vi aldrig kommer ifrån. Straff kan aldrig lära hunden nya beteenden och aldrig få hunden att älska sitt jobb. Man kan inte kompensera för dåliga tränarfärdigheter genom att straffa hunden när den gör fel. För att negativt straff över huvud taget ska fungera, måste hunden först ha fått många belöningar för rätt beteende. Du måste använda dig av positiv förstärkning för att du ska ha någonting betydelsefullt att ta bort. Ett typiskt exempel där man glömmer bort det här, är inlärning av apportering. Ägaren tar fram apporten, hunden visar inget intresse för apporten och ägaren tar apporten bakom ryggen. Om du vill ta bort möjligheten till belöning, måste du se till att det du tar bort faktiskt har betydelse för hunden.

Först nu kan du ställa dig den andra frågan: Vad kostar det att göra fel? Enkla beteenden som inte kostar någon större energi för hunden att utföra, kan vara väldigt svåra att bli av med enbart med hjälp av extinktion. Vi är knappast de enda som drar i butiksdörren trots att det står "tryck" med stora bokstäver. Vi kan läsa och vi vill gärna komma in i butiken, men det kostar så lite att prova en gång och sedan göra rätt på andra försöket, att vi aldrig tar oss tid till att läsa. Om dörren däremot hade gått i baklås varje gång vi gjorde fel och vi var tvungna att gå runt byggnaden och gå in bakvägen, hade vi nog inte gjort det misstaget flera gånger.

Hundar fungerar på samma sätt. Varför lyssna på om föraren säger "stå", "sitt" eller "ligg", när man får en ny chans direkt efteråt? Varför är det så viktigt att titta upp hela tiden under fria följet, när man ändå kan fortsätta och få sin belöning till slut? När beteendet hunden ska utföra inte bara är enkelt, utan också ganska kul, blir effekten naturligtvis ännu större. Våra agilityhundar bryr sig inte nämnvärt om ifall de behöver ta om slalomen tio gånger innan det kommer belöning, det är ju så kul att springa. Ibland är det inte så dumt att låta fel respons kosta lite, det gör hunden mer efertänksam och gör att han tar vara på de chanser han får med större noggrannhet.

1 kommentar: